Hogyan távolítsuk el?

Amikor magunk távolítunk el egy kullancsot, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne nyomjuk össze a testét és persze törekedni kell arra, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen.

Számtalan helyen olvashatjuk, hogyha a kullancsunkat 72 órán belül eltávolítjuk, akkor nem okozhat fertőzést. Ez a megállapítás állatkísérleteken alapszik. A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó módszer. A lényeg az, hogy ne nyomjuk össze! Ha kiszedéskor véletlenül összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat is a testbe préselhetjük.

A legkönnyebb eltávolító szerszám lehet egy hegyes orrú csipesz, de egy szál cérnával is könnyű megoldani a feladatot. A cérnás módszer előnye, hogy egy cérnaszálat bármikor előhúzhatunk a ruházatunkból.

A patikákban kapható egy rugós, acélból készült csipesz, amivel ugyan nem könnyű bánni, de tökéletesen alkalmas a feladatra, hogy a kullancsot annak összenyomása nélkül távolítsuk el. Kisállat-kereskedésekben még kapható egy rajzszögkihúzóra emlékeztető, műanyag eszköz, ami talán a könnyebben használható és biztonságosabb is. Az egyszer használatos kullancskanál ezzel szemben rossz minőségű műanyagból készül, túl vastag is, ezért gyakorlatilag használhatatlan.

kullancs-kiszedes-2

Annak ellenére, hogy a kullancsok a vérszívás közben tekintélyes méretűre híznak, gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében. Előfordulhat, hogy a kullancscsípésre már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni. Az állatok életmódja nagymértékben meghatározza a fertőzés valószínűségének nagyságát. A vadászkutyák, vagy a szabad ég alatt, kertben tartott őrző kutyák sokkal nagyobb eséllyel találkoznak ezekkel a parazitákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.