Ha már megcsípett

Csak kevesen tudják, hogy nemcsak a kifejlett kullancs, hanem annak az alig észrevehető lárvája, illetve az abból kialakuló nimfa is csíphet. A csípések 90 százalékát mégis a kifejlett vérszívó nőstények okozzák.

Tudni kell azt, hogy rossz módszert választ az, aki a kullancs eltávolítása előtt krémmel vagy zsírral keni be azt. Ebben az esetben ugyanis az apró vérszívó szabályszerűen fuldokolni kezd és nagy valószínűséggel már kórokozót tartalmazó nyálat köp áldozatába. Azt is tudnunk kell, hogy így nemcsak az áldozat fertőződhet meg, hanem az is, aki a körmével tépi ki a kullancsot és az esetleges bőrsérüléseken keresztül juthat a kórokozó a szervezetébe.

Fontos, hogy a kullancs kiszedése után, bármely eltávolítási módot is választjuk, a csípés helyét alaposan fertőtlenítsük le.

Egyértelmű bőrtüneteket meghatározni egy teljesen általános kullancs csípés esetén sajnos nem lehet. A kullancs csípése többnyire teljesen fájdalmatlan. Nem viszket, nem fáj, így akár észrevétlen is maradhat napokig. A kullancs csípés helyén egy apró seb látszódhat és szerencsés esetben teljesen tünetmentes is maradhat.

Ha a kullancs valamilyen betegség kórokozójával fertőzött és elég időt töltött bőrünkben, átadhatja a betegséget. Ezt követően különféle bőr- és egyéb tünetek jelentkezhetnek.

limekor

A lyme kórral fertőzöttség kezdő tünete a jellegzetes kör alakú, kokárdaszerű, piros kiütés a kullancs csípés helyén vagy annak közelében, melyet vándorló, bővülő bőrkiütésnek nevezik. A lyme folt a lyme kór legfontosabb tünete. Ezt influenzaszerű tünetek követik.

A kullancscsípéssel terjesztett agyvelőgyulladás lappangási ideje kb. 8 nap, de megjelenésének ideje 4-28 nap között változhat.

A betegség első szakaszában kezdő jelek lehetnek az influenza szerű tünetek, esetleg láz, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, hányinger, hányás és általános rossz közérzet. Ezt egy lázmentes állapot és viszonylag tünetmentes időszak követ, amikor szinte megnyugszunk, hogy kilábaltunk a betegségből. Ekkor következik a neurológiai szövődményekkel járó második szakasz.

Ha bármi gyanúsat észlelünk kedvencünkön vagy saját testünkön, azonnal forduljunk szakemberhez, hogy a kezelés minél előbb megkezdődjön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.