Terjesztett betegségek

A kullancsnak a jelenléte a kutyán, vagy a vérszívás okozta vérmennyiség elvesztése számára teljesen veszélytelen. Ami veszélyessé teszi, az a különféle vírusoknak és baktériumoknak a bevitele a kutya vérébe, melynek következtében különféle betegségek alakulhatnak ki.

A megelőzés egyik módja lehet, hogy az interneten elérhető úgynevezett kullancstérképek segítségével tájékozódunk arról, mely területek veszélyeztetettek. Ha ezeket a helyeket elkerüljük, az már fél siker. A másik fontos dolog az, hogy egy-egy séta vagy kirándulás során kb. 30 percenként vizsgáljuk át a kutya testét. Ezzel megelőzhető az esetleges fertőző kórokozók bejutása a kutya szervezetébe.

A kullancsok által terjesztett és a kutyára veszélyt jelentő fertőző betegségek közül igazán három terjedt el.

Babesiosis

Babesia egy egysejtű élőlény és a vörösvértesteket támadja meg. A tünetek a kutyán 2-20 nap eltelte után bágyadtsággal és hirtelen jelentkező magas lázzal (40-41°C) mutatkoznak. A betegségnek akut, klasszikus és krónikus lefolyású változata ismert az állatgyógyászatban. Ha a kórokozó egy vemhes nőstény szervezetébe jut, a kölykök már fertőzötten születhetnek. Ezt a kórokozót a kullancs nem azonnal, a vérszívás megkezdésekor juttatja be a kutya vérkeringésébe.Igazán nagy veszélyt az jelenti, ha a kullancs több mint két napig élősködhet a kutyán, ugyanis a vérszívás megkezdése után 48 órával kezdenek a kullancsban tolongani a fertőzésre kész, átalakult kórokozók. Időben diagnosztizált megbetegedés esetén injekciós kezeléssel gyógyítható. Több napos várakozás már súlyos következménnyel járhat, gyógykezelés hiányában a kutya egy hét alatt elpusztulhat. 

Tünetei: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz, később vérfesték-vizelés, sárgaság, bűzös lehelet, hányás, idegrendszeri tünetek.

Lyme-kór (Borreliosis)

A betegséget a Borrelia burgdorferi nevű, spirál formájú baktérium okozza. A betegséget a ’80-as években sikerült először diagnosztizálni. Azóta ez a leggyakrabban megállapított, kullancsok által terjesztett betegség. Tapasztalatok szerint a kullancsok 4-10%-a hordozza a baktériumot. A betegség kezdeti szakaszában legalább 6 hetes antibiotikum kúrával eredményesen kezelhető.

Tünetei: a vérszívás helyén néhány napot követően kör alakban kialakuló piros, kiszáradt bőrfelület, láz, arcidegbénulás, látás-, hallás-, egyensúlyzavar, ízületi- és izomfájdalom, szívritmuszavar, szőrhullás. A betegség pontos megállapításához vérvizsgálat szükséges.

kullancs-fertozes

Agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis)

A kutyáknál ritkán előforduló vírusbetegség. Enyhe lefolyás esetén viszonylag ártalmatlan, azonban ha a vírus megtámadja az állat központi idegrendszerét, akkor bénulást és maradandó agykárosodást okozhat. Amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a betegséget, akkor antibiotikumos kezelés és physiotherápia kombinációjával kezelhető, de gyakori a gyors és tragikus lefolyás, ami a kutyahalálával végződik.

Tünetek: láz, hányás, szédülés, bénulás, ízületi- és izomfájdalom.

A gazdiknak figyelembe kell venniük, hogy az idősebb kutyákra általában a fertőzések sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a fiatalokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.